TG 1980 Idrætsforening Historie

TG.80. IF er en idrætsforening med historiske rødder helt tilbage i starten af 70´erne. Ideen bag foreningen var,at det skulle være grundstammen for en socialklub for borgere med en anden etnisk baggrund hvor fodbolden og generelt sporten var i fokus.
Fodbold blev igennem årene en stor del af klubben, men manglende materialer samt dårlige faciliteter gjorde at det blev mere et socialt mødested frem for en sportsklub som enlig var tanken, for de mange borgere i Taastrup med en anden etnisk baggrund, og borgere fra byer i nærområdet.
Man forsøgte gennem mange år, at etablere et fodboldhold, men de økonomiske mulighederne var så trængte, at det nærmest var umuligt. Mulighederne for at skabe et solidt fundament for en idrætsklub virkede fjernt for alle.

*Det at kunne deltage i en turnering indefor DBU var drøm man ikke troede ville blive virkelig. Der blev i stedet uofficelt arrangeret fodboldskampe iblandt de få fodboldklubber som bestod af spillere fra anden etnisk baggrund.
Det var fodboldregler blandet med egne regler med en dommer som blev udpeget tilfældigt af de tilstedeværende.
I slutningen af 70´erne bliver den uofficelle klub mere og mere attraktiv for flere spillere som bor i nærheden af Taastrup. Der er tilgang af nye spillere til klubben, indvandrere såvel som danskere. Hold kapaciteten begynder at vokse drastisk, og nu er der pludseligt behov for flere hold, samt flere kampe der må spilles.
Det at spiller kampe imod nabobyen begynder så småt at blive for trivielt og man ønsker flere udfordringer. Man ønsker varierede kampe og vigtigst af alt en rigtig dommer som kan dømme kampene.
Spillerne som startede denne sociale venneklub, føler at efterspørgsel samt interresse for dannelse af en officiel fodboldklub er uundgåeligt. En officiel fodboldklub som i starten blot var en drøm er nu muligvis ved at gå i opfyldelse.

Spillerne sidder i ugevis i et lille lokale i Taatrup og prøver at etablere et fundament for TG 1980 Idrætsforening. Der bliver hurtigt udvalgt nogle poster, trænere, holdleder, bestyrelse, kassere, formand samt officielle klubmedlemmer bliver skrevet op.
Den sværeste udfordring for bestyrelsesmedlemmerne bliver da de skal til at finde et navn for klubben.
I klubbens 30 årige lange historie har der været mange varme emner som bestyrelsesmedlemmerne tit er blevet enige om uden at diskuterer det. Men det med at finde et navn skabte stort debat. Det var især fordi man var fokuseret på at det skulle være et tyrkisk klubnavn, da mange af medlemmerne som startede klubben op, var af tyrkisk baggrund.
Nogle var tilhængere af Istanbul klubberne og mente klubben skulle opkaldes efter en af dem, eller minde om dem. Andre ville havde det skulle opkaldes efter den by de var vokset op i, i Tyrkiet. Denne diskussion varer i flere dage indtil man bliver enig, klubben skulle hedde, ” Türk gücü 1980” altså oversat: Tyrkisk ihærdighed.
Da man søger om klubmedlemskab samt indmeldelse i DBU finder man ud af at det ikke kan lade sig gøre, at have en klub med udenlandsk navn.

Det sætter tingene i et helt anden perspektiv og man står på bar bund igen. Men bestræbelserne på anerkendelse af et officelt klubnavn forsætter et par år. Samtidig vokser klubben gennem årene, og flere medlemmer træder til i klubben.
Især unge indvandrere viser stor interrese for klubben. Man begynder at arrangere aktiviteter for de unge så de holder sig i gang efter skoletiden. Det viser sig at være en stor succes og mand beslutter sig i 1980 at opkalde klubben for T.G.80 IF, ”Taastrupgaard 1980 idrætsforening”.

T.G.80 IF skal nu være en klub som samler alle under et tag for frivilligt arbejde, som skal bidrage til foreningens sociale helhed, samt de aktiviteter der skal motivere de unge såvel som de gamle i Taastrupgård.
Man vil skabe en forening der er åbent for unge, og som er tilgængelig for diverse sportsgrene som fodbold, svømning, samt volleybold.
Den officielle indregistrering i DBU bliver således med navnet ”Tåstrupgaard Idrætsforening 1980” og den første officielle udmelding til lokalavisen i Taastrup lød således:

”TG 1980 Idrætsforeningens målgruppe er alle børn, unge såvel som voksne bosat i Tåstrupgaardsvej, og Taastrup.
Formålet er, at skabe mulighed til medlemmerne for at deltage i og udøve forskellige former for sport/idræts aktiviteter. Og gennem disse aktiviteter udvide og forbedre såvel individuel som social trivsel på alle områder”.

Klubben har siden 1980 haft stor fremgang både indenfor det sociale netværk samt fodbold. Den største succes for klubben har været deltagelse i serie 2 i SBU kredsen. Der har været dygtige spillere igennem tiden som har haft plads i det proffesionelle niveau inden for ungdomsrækkerne i forskellige klubber som Lyngby, Brøndby, KB m.m.
Klubben er blevet så vel anerkendt i Taastrup at der efterhånden kommer flere og flere frivillige indsatser. Målet er og som det hele tiden har været, at nå helt til tops inden for fodboldverdnen med proffesionel status. Klubben har været optimist lige siden 1970´erne og vil fortsætte med at være det langt ude i fremtiden.

De bedste hilsner

TG 1980 Idrætsforening